pátek 29. února 2008

Computer Games

Není tajemstvím, že známý housový DJ a producent Kerri Chandler miluje počítače. Jako dítě se snažil programovat všelijaké jednoduché programy a hry typu "bílý obdélník odráží bílou kuličku a sestřeluje jiné obdélníky". Každou takovou hru nebo program doprovázel zvuk "píp", který se Kerrimu, podle jeho vlastních slov, zaryl do mozku pořádně hluboko (kdo hrál na počítači někdy nějakou hru, určitě ví, o jaký zvuk se jedná).

Kerri na konec února připravil k vydání své nové album Computer Games, na kterém se rozhodl ke své lásce k počítačům vyznat prostřednictvím housové hudby. Už z názvů skladeb je cítit, že si Kerri nedělá legraci: intro for o, ESC, Space Invaders, Echo lasers, Pong, SHOOTING, arcade nebo Reset. Musím se ale přiznat, že z ochutnávky, která vyšla na konci roku ve formě ípíčka, zrovna dvakrát nadšený nejsem.

Kerri se snaží o produkci, která se výrazně odklání od jeho dřívější hutně-deep housové produkce a vše nyní podřizuje náladě a zvukům starých počítačových her. Za experimentování a nepřešlapování na místě je třeba Kerriho pochválit, přesto si raději pustím třeba jeho kompilaci Excursions.

čtvrtek 28. února 2008

Piráti z Číny

Čína je zemí neomezených možností, tedy alespoň co se nelegálního kopírování a šíření hudby týká. Podle serveru ihned.cz přispívá Čína v celosvětovém měřítku k tržbám z prodeje nahrávek méně než jedním procentem. Zatímco v USA a v Evropě nepřestali hledat způsoby, jak bojovat s pirátstvím, čínské nahrávací společnosti už tuto bitvu považují za prohranou. "V Číně můžete podniknout cokoliv. Je to nejsvobodnější místo. Takže zkuste jiný podnikatelský model," radí zde fonografickému průmyslu v Číně jeden z tamějších hudebních vydavatelů. Představa zpěváka vystupujícího v tričku polepeném reklamami jak hokejový dres někomu může připadat divná, ovšem interpret, který se namísto uměleckých hledisek soustředí na výdělek, může být v Číně spokojený.

středa 27. února 2008

HeavyTunes, tracklist - poslední vysílání

01. Dubchild - Bumbaclart Riddim
02. Modeselektor - Déboutonner (Feat Siriusmo)
03. Proton Ft Anatea - Fear Inside (4x4 Mix)
04. Calvin Harris - Vegas
05. ILS - Hope And Torture
06. Lupe Fiasco - Streets on fire
07. Visioneers - Ike's mood i
08. Deadly Avenger - We took Vegas
09. Lil Wayne - International Players Anthem (Exclusive Remix)
10. LTJ Bukem - Switch
11. Hard-Fi - Hard To Beat (London Elektricity Remix)
12. Pendulum - Granite (Original Mix)
13. Skepta - Doin' It Again (Produced By J. Adenuga)
14. Burial - Ghost Hardware
15. Michael Jackson Feat Kanye West - Billy Jean 2008
16. Little Brother - Breaking my heart (Feat Lil'Wayne)
17. Lupe Fiasco - Superstar (Feat Matheww Santos)
18. ?
19. Frederic Galliano - Walai (Reworked by Soul Designer)
20. The Field - Evening
21. Jori Hulkkonen - All I See Is Shadows (Acid Kings Remix)
22. Sascha Funke - Mango
23. Demon and Alex Gopher present Wuz - Use Me
24. Boxcutter - Rusty Breaks
25. Matty G feat. Luv Fiyah - Nuff A Di
26. Qest - dub heaven
27. Kevin Yost - Jazz In
28. Nick Holder - A Strange Delight (broken mix)
29. Dudley Perkins & Georgia Anne Muldrow - A Tall
30. Lupe Fiasco - Paris, Tokyo
31. Sa-Ra - White! (On The Floor)
32. Vladimir 518 - Smichov - Ujezd (Feat. Hugo Toxxx A Orion)
33. Rusko - Love is real
34. Bungle - 25th Floor (DJ Marky & Bungle VIP)
35. BCee & Lomax - One Year On
36. High Contrast - Eternal Optimist

čtvrtek 21. února 2008

Zázraky a Anděl

Český hudební průmysl v loňském roce vykázal pokles. Tržby hudebních vydavatelství loni klesly o 12,7 procenta z 503,9 milionu korun v roce 2006 na 439,8 milionu korun, napsal server www.mam.cz. Neskrývám údiv, že ještě vůbec nějaké tržby česká vydavatelství mají. Stačí se podívat na jejich nabídku (například zde), hlavně z domácí provenience, a musí vám být jasné, že se zázraky občas dějí.

Když jsem u domácí scény je nutné také zmínit další neuvěřitelnou událost, která si říká Anděl, aneb výroční ceny Akademie populární hudby. Včera byly vyhlášeny nominace ve všech kategoriích. Vypadá to na stejnou hrůzu jako loni.

středa 20. února 2008

Heavy Tunes - Urban Storm

Hosty dnešního vysílání budou dj a moderator Double J ze serveru ukgarage.cz a garage/2step/grime duo Shadow D & Smack aka ISCREAM BOYZ. Těšit se můžete na aktuální urban sound (mimo jiné Bassline) a plné studio.

http://www.myspace.com/doublejtrueg
http://www.myspace.com/iscreamboys

pondělí 18. února 2008

It´s up to you

Co se stalo v hudbě za uplynulý rok? Jak rozumět proměnám současné scény? Už tradičně se v Arše sejdou hudební publicisté Karel Veselý (Reflex, A2, Musicserver), Aleš Stuchlý (Týden, festival Stimul) a Pavel Klusák (Respekt), aby na tuhle otázku odpovídali každý po svém. Po vzoru loňského tahu kapely Radiohead navíc nechává Divadlo Archa výši vstupného na divácích, tedy systémem „it´s up to you“. Minimální cena vstupenky je 5,- Kč (hodnota tištěné vstupenky). Více informací na stránkách www.archatheatre.cz.

sobota 16. února 2008

V realitě je nuda

Také máte občas chuť na lehkou dávku deep-temného housového zvuku? Kdo by neměl. Uzavřít se do deep světa je jediná možnost, jak totálně nezešílet.

V britském Manchestru se již zrodilo mnoho geniálních kapel nebo projektů. Rejekts možná neznáte, ale pokud si poslechnete například jejich Es Kubells EP, nebudete se již chtít z deep-manchesterského světa vrátit zpět. Rejekts si získávají respekt. Zaslouženě.

"Náš temný deep zvuk je jednoznačně projevem let strávených na párties", říkají. "Cestování po světě, hraní na mnoha akcích, život za DJským pultem nás v podstatě úplně odtrhly od reality všedního dne."

Poslechněte si set, který pro vás Rejekts připravili. V realitě všedního dne je totiž nuda.

Benga - Night

Nejlepší dubstepové album roku 2007 vyprodukoval Burial. Kdo po něm převezme štafetu v roce letošním? Mnozí prorokují velkou budoucnost Bengovi, kterému v březnu vyjde debutové album Diary Of An Afro Warrior. První singl z alba nazvaný Night už nějaký ten pátek boduje na všech stranách - ve svých setech skladbu hrají třeba Erol Alkan nebo Gilles Peterson.

pátek 15. února 2008

Z bazarů s CD přežívají jen největší

Z bazarů s CD přežívají jen největší, píší Hospodářské noviny. Zlatá éra českých bazarů s hudebními nosiči podle prodejců skončila přibližně před pěti lety. Bazarů specializovaných na prodej CD s populární hudbou tehdy v Praze bylo téměř patnáct, nyní jejich počet poklesl asi na třetinu. "Hledání zákazníka je stále těžší. Vítězí velikost a čím širší je nabídka, tím větší je i šance, že něco prodáte," řekl Petr Rákosník, majitel pražského bazaru s CD v Krakovské ulici.

středa 13. února 2008

Heavy Tunes, 13.2.2008, tracklist

01. Albert Joseph - Lucent BassS
02. ANS vs AIMEE MANN - JABLONEC DMNC WISE UP
03. Dub Child - Bumbaclart Riddim
04. Roxy Vs El B - 2 Bad
05. Ekaj - Splinter
06. DJ Marky & AI feat. Ben Westbeech - Shame
07. Calibre - South Self
08. Mindscape - Timecraft
09. High Contrast - Eternal Optimist
10. Ed Solo & Skool OF Thought - Music Is Music
11. The Others - Light Up Your Spliff
12. Collie buddz - Come around (Wadadda refix)
13. Modeselektor - 2000007 (Ft. Ttc)
14. Skepta - In A Corner
15. Sway - The World Is Filled (Freestyle)
16. Kolar Goi - Call 149
17. Deadbeat - Refund me
18. Justus Köhncke - Yacht
19. Gregor Tresher - A Thousand Nights
20. Aril Brikha - Otill
21. Justus Köhncke - Love And Dancing (Update)
22. Jay Tripwire - Noodle Frenzy
23. Korablove - In Sein
24. Roland Klinkenberg - Way To Go
25. Robert Owens - Inside My World
26. The Rice Twins - Can I Say
27. Galaxy 2 galaxy - Jupiter jazz
28. Ed Solo & Skool OF Thought - Feel The Music Re-Rub
29. Calibre - Free
30. Benga - Loose Synths
31. Skream - 2-D
32. 50Cent - Wobble Technology (Ans RMX)
33. Rusko - Jahova
34. Juju - Creation
35. Benga - Emotions
36. Ital Tek - Shallow sun

úterý 12. února 2008

Chaim

V minulém roce se hodně mluvilo o producentech, kteří pocházejí z Izraele. Velmi výrazně zabodovala dvě jména: Guy Gerber s albem Late Bloomers a Shlomi Aber s deskou State Of No One. Letos se pravděpodobně bude hodně mluvit o dalším Izraelci, který si říká Chaim (www.myspace.com/chaimavital).

"Já, Guy i Shlomi sice pocházíme z jedné země, ale nedá se podle mě mluvit o nějakém jednotném zvuku, který by náš spojoval. Každý z nás byl totiž ovlivněn něčím jiným", komentuje Chaim názory, které mluví o nové hudební škatulce 'izraelské techno'. "Ano, sice spolu občas uděláme nějakou skladbu, ale pokud si poslechnete naši vlastní produkci, uslyšíte rozdíl".

Chaim rozhodně nechce být nikam zaškatulkován. Letos možná ještě nevydá album, ale určitě o něm bude hodně slyšet díky singlům, které vyjdou na labelech Bpitch Control a Turbo Records.

* tento text vyšel v rubrice Narovinu, číslo 38

pondělí 11. února 2008

Hlavou zeď neprorazíš

Velká hudební vydavatelství obviňují mnoho internetových serverů z nelegálního šíření hudebních souborů. A vynakládají obrovské finanční prostředky na soudy s těmito servery. Má jejich počínání smysl? Podle všeho ne. Hlavou zeď prorazit nelze a boj proti stahování souborů zdá se být právě takovýmto bezmyšlenkovým narážením do zdi. Hlava bude bolet. Zbyde jen velká boule.

Z logiky věci by bylo lepší, kdyby labely nevynakládaly peníze na platbu drahých právníků, ale raději na hledání nových nápadů, inovací, způsobů, jak legalizovat digitální hudbu. Bylo by lepší, kdyby labely neviděly v internetu nepřítele, ale spojence.

Nicméně dovedu pochopit, že nejde o hudbu jako takovou, ale hlavně o byznys. A tak je na obzoru další spor. Přední světová hudební vydavatelství zahájila právní kroky proti největšímu čínskému internetovému vyhledávači Baidu.com. Viní jej z porušování autorských práv tím, že poskytuje přístup k hudebním nahrávkám chráněných copyrightem.

Jak si myslíte, že tento spor dopadne? Já myslím, že jako vždy: nejvíc utrpí samotná hudba. Každý vyhraný soud ve prospěch vydavatelství sice umrtví obžalovanou stranu (server), nicméně hned se objeví jiné způsoby, kde hudbu stáhnout zdarma. Vlastně, neobjeví. Ony totiž již teď paralelně existují, akorát na ně nejsou v současnosti namířena světla reflektorů. A právníků.

A tak bohužel zdá se stále platí následující věta: velkým hudebním vydavatelstvím jde o hudbu až v poslední řadě. Paradox, že?

Moby - Alice

Moby už zanedlouho vypustí do světa své nové album. První singl naznačuje, že se Moby zase hudebně posunul trochu jinam.

neděle 10. února 2008

Recyklace

Jaké bude slovo roku v hudební branži v roce 2008? Možná "recyklace".

Recyklace je velmi skloňovaným pojmem posledních let. Bylo jen otázkou času, kdy tohle téma ovládne také hudební svět. Na ochranu přírody začínají stále častěji myslet muzikanti i šéfové labelů. Například vydavatelství WEA a EMI Kanada začaly vydávat hudbu výhradně na nosičích z recyklovatelných materiálů.

Ani sami umělci nezaostávají pozadu: žádají nástroje, které je možné recyklovat, zajímají se, co bylo použito při výrobě obalů jejich cédéček a jak být šetrný k životnímu prostředí při koncertním turné. Díky tomu se docela dobře uživí firmy jako Reverb, které nabízí kompletní eko-servis pro muzikanty - kamiony na biodiesel atd.

Do ochrany přírody se zapojují samozřejmě kluby. Například podnik Temple v San Franciscu recykluje 71 procent svého odpadu. V letošním roce má ovšem mnohem větší a smělejší plány. Jedním z nich je například vytvoření podlahy z piezoelektrických krystalů - tím, že budou lidé na parketu tancovat, budou zároveň krystaly stlačovány a vytvořená energie bude sloužit na osvětlení.

pátek 8. února 2008

Bodies Without Organs - Sunshine In The Rain

Pokud vás zajímá, jak by zněli Pet Shop Boys bez tělesných orgánů, mrkněte na tohle video - projekt Bodies Without Organs a píseň Sunshine In The Rain.

středa 6. února 2008

HeavyTunes, 6.2.2008, tracklist

01. Conquest - Forever
02. Danny Byrd - Shock Out
03. High Contrast - The Ghost Of Jungle Past
04. Potential Badboy - 4 D Girls Dem
05. Calibre - Stay High
06. Toasty - Unconcious
07. Aaron Spectre - Say More Fire
08. John B - Red Sky
09. Forteba - Space between us
10. I:Cube - Prophetization
11. Dominik Eulberg - Der Totenkopfschwarmer Bienenstock
12. TRacey Thorn - Grand Canyon (Ada vocal remix)
13. Satoshi Fumi & Osamu M - Everything (Original Mix)
14. The Black Dog - Tactile
15. Scratch Perverts - Freakz
16. El B - -nobody better
17. Ekaj - Interpol
18. Modeselektor - The Dark Side of the Sun (Ft. Puppetmastaz)
19. Caspa - Ohh R Ya
20. DJ Wedge - Django
21. SKC - Vortex
22. Blu Mar Ten - Starting Over
23. Fred Everything and JT Donaldson - Here come the beats
24. Vincent Kwok - Bact To School (I want you 2008)
25. Demarkus Lewis - Get yourself together (Harley and Muscle mix) (Main Vocal)
26. Ross Couch - The Sunday Matinee
27. Gravious - Winter Sun
28. Milanese - Dead Man Walking Ft. Virus Syndicate (DJ Distance Remix)
29. Ital Tek - White Mark
30. L-Wiz - Mary Jane
31. Rusko - Cockney Thug
32. Coki - The Sign
33. Mathead - Creep

Coast 2 Coast mixed by Miguel Migs

Britský label NRK patří dlouhá léta mezi absolutní houseovou špičku, o tom není pochyb. Nějakou dobu již také diktují v rámci euforické kompilační série Coast 2 Coast. Lidé v NRK možná neradi riskují, osobnosti, jenž si zvou na tuto kompilační sérii, patří k světové houseové smetánce, na druhou stranu jsou absolutní jistotou a jimi produkované selekce/mixy disponují stabilní kvalitou.

Miguela Migse
netřeba představovat, i on patří mezi TOP osobnosti světové house music. Pravda, už nás asi ničím nepřekvapí, ale u ikon jako je on, to vůbec nevadí. I v době, kdy je pohled z okna o depresi, si Miguel dál frčí ve svém slunném a samozřejmě vokálním deep, jazzy, funk & soul house režimu. A že mu to jde. Citlivý výběr, harmonické mixy a hodně letní nálada, to jsou jeho trumfy.

Ani tentokrát na jeho mixu nenalezneme žádné zázraky ani vyslovené šoky, přesto vám tuto pozitivní kompilaci nemůžeme nedoporučit. Minimálně pokud máte rádi jeho zvuk a chybí vám léto. Jména jako Lisa Shaw, Mood II Swing, Spirit Catcher anebo Miguel osobně vám zajisté udělají dobře.

* tato recenze vyšla v rubrice Narovinu, číslo 38

úterý 5. února 2008

My Robot Friend - Robot High School

Producent My Robot Friend připravuje k vydání své nové album. Přestože ještě není znám název alba, MRF už vypouští první singl Robot High School. Pokud se vám skladba nebo videoklip líbí, navštivte stránky www.robothighschool.com. Tam si můžete mp3 i video stáhnout. Zdarma.

pondělí 4. února 2008

Výroční žebříčky podle Heavy Tunes

V lednu jsme byly já a Flyboyeda požádáni Karlem Veselým ze stránek musicserver.cz, abychom připravili své výroční žebříčky za rok 2007. Učinili jsme tak.

neděle 3. února 2008

Vinyl jako mrtvé médium? Ani náhodou.

Jsem velkým příznivcem hudby v digitální podobě. Ano, rád jsem si kupoval cédéčka, občas i vinyly, rád jsem listoval booklety, kochal se nápaditými obaly, ale v poslední době si už muziku pořizuji pouze v mp3. Nicméně jsou stále tací, kteří bez "fyzického" kontaktu s hudbou, tedy bez dotýkání se nosiče, nejsou schopni žít. A právě díky takovýmto lidem se začíná v poslední době zvyšovat prodej vinylových desek. Časopis Time přišel před týdnem se zjištěním: vinyl jako mrtvé médium? Ani náhodou.

Nejvíce se za rok prodá cd nosičů, skoro devadesát procent všech prodejů, deset procent padá na prodej hudby v digitálním formátu a pouze necelé jedno procento připadá na vinyly. I tak se ale začíná jednat o trend, díky kterému se na vinylech dá vydělat. A to nemohou nechat bez odezvy velké firmy, které začínají na trh dodávat stále více vinylových alb. Nedávno například otevřel internetový obchod amazon.com vinylovou sekci, ve které momentálně nabízí přes sto tisíc titulů dvaceti žánrů.

K popularitě vinylů prý paradoxně přispívá zvyšující se prodej hudby v digitální podobě. Mp3 přehrávač má dnes skoro každý. A stále více lidí začíná při konfrontaci zvuku mp3 souboru se zvukem vinylu zjišťovat, že si možná empétrojkami kazí dojem z poslouchaným alb - mp3 soubor je totiž souborem komprimovaným, zvukově se takový soubor nemůže nikdy vyrovnat vinylu nebo zvuku CD.

Nikdo nicméně není takový blázen, aby tipoval, že prodeje vinylů budou stoupat do závratných výšin. Každý ovšem tvrdí, že bude na sto procent stoupat prodej hudby v digitální podobě. Možná se ale jedná o spojitou nádobu: s růstem mp3 prodejů se svezou i vinyly. Spokojeni budou všichni: některé firmy již dnes nabízí k vinylovým albům kupon, na který si pak můžete zdarma stáhnout album v digitální podobě. Doma se pomazlíte s vinylem, cestou do práce nažhavíte iPod. To je možná budoucnost hudebního světa.

sobota 2. února 2008

Velká bublina, podvod nebo událost roku?

Znělo to neuvěřitelně: díky službě Qtrax by měl být kompletní katalog největších hudebních vydavatelství k dispozici zdarma na internetu. Opravdu? Je možné, aby byla vůbec taková informace pravdivá?

Zpráva vzbudila velké vzrušení. Jak ale píše web ihned.cz, rozčarování přišlo velmi rychle. "Ještě minulý týden Qtrax sliboval prostřednictvím médií stahování muziky zdarma. Jeho představitelé tvrdili, že se dohodli s nejvýznamnějšími hudebními vydavatelstvími, která reprezentují asi 75 procent všech prodejů hudby."

Představitelé Qtrax tvrdili, že mají předběžný souhlas Warner Music, Universal Music Group a EMI Group. Společnosti ale na sdělení reagovaly popřením jakéhokoli schválení používání jejich hudby. V souvislosti s pondělním spuštěním i vydavatelství Sony BMG Music Entertainment a Warner veřejně popřela, že by se s Qtraxem na něčem podobném dohodla.

Včera o službě napsaly na serveru Lupa.cz. "Qtrax jaksi předběhl události. Jeden label za druhým se začal ohrazovat, že s Qtrax možná jednají, ale žádnou smlouvu rozhodně nepodepsali. Uživatelé si tak nyní mohou stáhnout aplikaci, registrovat se, brouzdat v katalogu obsahujícím toho času bezmála 10 milionů písní - a to je tak vše. Při pokusu o stažení skladby se dočkají pouze informace Downloads coming soon!."

Říká se, že nejhezčí věci jsou v životě zadarmo. O hudbě to nejspíš ještě nějakou dobu platit nebude.

Soud v pirátském zálivu

V úterý jsem zmiňoval případ The Pirate Bay. A stalo se to, co se asi stát muselo: podle serveru novinky.cz byly čtyři švédové, kteří stojí za internetovým portálem The Pirate Bay (Pirátská zátoka) přeci jenom ve čtvrtek obžalováni kvůli nelegální distribuci hudby a filmů. V ostře sledovaném případu se obžalovaní podle státního zástupce Hakana Roswalla obohatili nejméně o 1,2 miliónu švédských korun (asi 3,5 miliónu Kč).

pátek 1. února 2008

Narovinu aneb O rovných beatech 038

Co vás čeká v nové rubrice Narovinu? Alba zdarma jako příloha časopisů, Booka Shade na DVD, techno invaze z Izraele, architekt za gramofony, Miguel Migs na slunci, Gilles Peterson narovinu a další zajímavosti.

* rubriku najdete na stránkách www.techno.cz

Hot Chip - Ready For The Floor

Hot Chip přicházejí na trh s novým albem Made In The Dark. První singl se jmenuje Ready For The Floor.